A Candida diéta
Az emberek jelenlegi életmódja, beleértve az alváshiányt, az állandó stresszt, a fizikai aktivitás hiányát, a gyakori antibiotikum-használatot és a feldolgozott termékekben gazdag étrendet, oda vezetett, hogy a candidiasis egyre több embert érintő betegséggé vált. Túlszaporodnak a Candida élesztőgombák, amelyek természetesen megtelepednek bélflóránkban.
A Candida gombáról ITT találsz többet
Ebben a cikkben azokra az étrendi ajánlásokra összpontosítunk, amelyek kulcsfontosságúak a candidiasis kezelésében. Ahhoz, hogy megértsük, mennyire fontos ez a kezelési folyamatban, meg kell értenünk, hogy a Candida gombák paraziták. Ez azt jelenti, hogy a túléléshez és a szaporodáshoz szükségük van egy gazdára, vagyis olyan személyre, akiből élni fognak, és aki táplálja őket. És ez a cukor az ételük. Ez azt jelenti, hogy amikor a táplálékforrásukat megszakítják, a gomba nemcsak szaporodását hagyja abba, hanem hosszú éhezés után el is pusztul. A cukormentes diéta elengedhetetlen része a candidiasis gyógyításának.
Gombaellenes diéta
Megjegyzendő, hogy a gombaellenes diétának mindenekelőtt teljes értékű étrendnek kell lennie, amely a lehető legjobb minőségű termékeken alapul. Biztosítania kell a szervezetet az összes szükséges tápanyaggal, és nem hoznia kell vagy súlyosbítania kell a táplálkozási hiányosságokat.
A gombaellenes diéta azonban nagyon szigorú és erősen eliminatív, ezért mindig képzett dietetikus felügyelete mellett kell alkalmazni. A cikkben található információk csak általános iránymutatásul szolgálnak, és nem helyettesíthetik a személyre szabott étkezési tervet.
Mit kell megszüntetni
1. Cukor
Szacharóz formájában - fehér cukor egy cukortálban, de nád, kókusz, barna cukor, keksz, fagylalt, cukorka, nutella, zsemle, reggeli gabonapelyhek és egyéb édes termékek is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a cukor gyakran olyan termékekben rejtőzik, amelyekről azt gondoljuk, hogy nem az „édes” kategóriába tartoznak, mint például a kész szószok, ketchup vagy sok kész saláta.
2. Gyümölcslevek
Egy boltban megvásárolható pohár gyümölcslé legfeljebb 8 teáskanál cukrot tartalmazhat. Sokan ennek ismeretében maguk facsarják ki a gyümölcs levét, így biztosak lehetnek benne, hogy nincs hozzáadott cukor. Egészséges emberek számára azonban jó alternatíva. A Candida gomba túlszaporodásában szenvedőknek szintén ki kell zárniuk étrendjükből az ilyen típusú gyümölcsleveket. Ilyenkor csak a fruktózt - a gyümölcsben nagy koncentrációban található, a friss gyümölcs tápanyagait gyakorlatilag teljesen nélkülöző cukrot - "passzolják" a lébe.
3. Méz, datolya szirup, juharszirup, agave szirup, lekvár és így tovább
Bár egészségesebb lehetőség, mint a cukor, mégis cukor, csak más formában. A gombáknak is nagyon jó táptalaja. Az egyetlen jelenleg tesztelt és elfogadható édesítőszer candidiasis esetén a xilit, eritrit és stevia. Ne felejtse el azonban túlzásba vinni ezeket az édesítőszereket.
4. Alkohol
Az alkohol méreganyag, ezért javasolt a fogyasztását minimálisra csökkenteni. Gyulladást és rossz közérzetet okozhat. Ráadásul erősen megterheli a májat, amely egyébként is sokszor keményen dolgozik, kiöblíti az elektrolitokat, és negatívan hat az idegrendszerre és a szívre.
5. Tej és tejtermékek
Érdemes megjegyezni, hogy a tejben lévő laktóz cukor. Ne feledje azonban, hogy ha hosszabb ideig nem használ tejtermékeket, a laktáz termelés csökken, ami laktóz intoleranciához vezethet. Ezért a candidiasis gyógyulása és gyógyulása után ajánlott lassan elkezdeni az olyan termékeket, mint a joghurt, a kefir vagy az író, visszavezetni az étrendjébe.
6. Élesztő tartalmú termékek
Élesztős kenyér, zsemle, kenyér, de emlékezni kell a kék- és a hosszú érésű sajtokra, a felkockázott húslevesre, az ecetre, a szójaszószra, a porlevesekre vagy a pácolt húsok érlelésére is.
7. Búzaliszt
A kezdeti szakaszban minden búzaterméket ki kell zárni (nem tévesztendő össze a gluténnel), beleértve a teljes kiőrlésű gabonákat és a leginkább feldolgozott gabonaféléket, azaz a fehér rizst. Bélproblémák esetén (hasi fájdalom, gázképződés, puffadás) érdemes megfontolni a glutén kizárását is (árpa, rozs, búza, zab).
Engedélyezett termékek
1. Sovány húsfajták
Főleg baromfi - pulyka, csirke, de érdemes odafigyelni a hús minőségére. Biohús vásárlása javasolt, antibiotikumok hozzáadása nélkül. Teljesen zárja ki a kolbászokat, a zsíros húsfajtákat, a fésűket vagy a magasan feldolgozott húsokat.
2. Halak
Különösen olajos hal, gazdag gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakban. Lazac, szivárványos pisztráng, makréla tőkehal vagy pisztráng is.
3. Teljes kiőrlésű gabonatermékek
Quinoa, vad- és barnarizs, köles, hajdina. Ha nincs bélproblémád, akkor árpa vagy rozslisztből készült termékek is.
4. Egészséges zsírok
Repceolaj, olívaolaj, ligetszépe/lenmag/feketekömény olaj, dió (nem pörkölt vagy sózva, lehetőleg földimogyoróval), avokádó.
5. Keményítőszegény zöldségek
A legtöbb zöldség megengedett, kivéve a burgonyát, a gombát, a kukoricát, az édesburgonyát és a sütőtököt (legalábbis a kezelés kezdeti szakaszában)
6. Nem édes gyümölcsök
Az édes és a szárított gyümölcsöket ki kell zárni az étrendből. Étrendünket azonban érdemes savanyú gyümölcsökkel: citrommal, grapefruittal, savanyú almával és gyulladáscsökkentő bogyókkal: áfonyával, ribizlivel, szederrel és málnával gazdagítani.
7. Hüvelyesek
Kezdetben megengedett a hüvelyesek használata kb. heti 2 alkalommal (lencse, csicseriborsó, bab stb.). Ez az összeg idővel növelhető.
Csak a fent tárgyalt gombaellenes étrend és a probiotikumok kombinálása segíthet a candidiasis elleni küzdelemben. Ne feledje azt is, hogy ha hosszan tartó antibiotikumot használ Lyme-kór vagy társfertőzések kezelésére, különösen ki van téve a Candida gombák túlszaporodásának. Ebben az esetben a gombaellenes étrend fő elvei, különösen a cukor kizárása, nagyszerűen működnek.