Alvás és immunitás

Alvás és immunitás

- Kategóriák: Cikkek

Antibiotikumok, gyógynövények, étrend, bio rezonancia, oxigénterápia ... számos hagyományos és alternatív módszer létezik a Lyme-kór leküzdésére. Az életmódról és az alvás minőségéről azonban ritkán esik szó.

Az alvás olyan fiziológiai tevékenység, amelyet időnk átlagosan körülbelül 30% - át töltjük. Feltételezve, hogy az átlagember körülbelül 80 évet él, ugyanannyi alvás körülbelül 25 év az életünkből!

Alvási funkciók

Az alvás fő funkciója elsősorban testünk regenerációja. Ezért van reggel a legtöbb energiánk, testünk pihent, az agy pedig oxigénnel van ellátva. Az alváshiány negatívan befolyásolja a memóriát, a hatékony tanulást vagy a megfelelő koncentrációt. A tanulmányok egyre inkább megmutatják az alvás hatását a hangulatra, beleértve a szorongást és a depressziót. A túl rövid alvási fázisok zavarokat okoznak a kortizol, a stresszhormon, de számos nemi hormon szekréciójában is, ami az egész szervezet működéséhez vezet. Az a férfi, aki átlagosan napi 4-5 órát alszik, csökkentette a tesztoszteronszintet, mint egy 10-15 évvel idősebb férfi.

Az alvás és az immunrendszer

Lehet-e az alvásnak valódi hatása a Lyme-kórra és annak társfertőzésére? Abszolút. az alvás befolyásolja immunrendszerünket, hiánya pedig:

- Csökkent T-sejt aktivitás .

- A gyulladásos citokinek fokozott szintje.

- A leukocita termelés csökkenése.

- Az NK sejtek funkciójának gyengülése, amelyek felelősek a kórokozók elleni küzdelemért a szervezetben (beleértve a Borrelia torticollis és a rákos sejteket).

- A melatonin szekréció gátlása a tobozmirigy által.

Az alvás fázisai:

Az alvás egy nagyon összetett fiziológiai tevékenység, amelyben két fő fázis különböztethető meg: NREM (nem gyors szemmozgás) és rem (gyors szemmozgás).

Az NREM fázis hosszabb, és elsősorban a pihenésért és a regenerációért felelős. A REM fázis viszont aktívabb, az agy jobban stimulálódik, alvási álmok fordulnak elő. A megfelelő működéshez és a teljes erőhöz szükséges, hogy mindkét fázis "szimbiózisban éljen". Minden ciklusnak átlagosan kb. 100 percig váltakozva (kb. 4-6 alvási ciklus).

Meddig kell aludnunk?

Az alvás átlagos, kívánt hossza elsősorban az életkortól függ:

9-12h iskolás gyermekek számára (7-12 év)

8-10h tizenévesek (13-17 év)

7-9h felnőtteknek (18-64 év)

7-8h az idősek (65+)

Az alvás minőségének javítására szolgáló módszerek

1. Sötétedés után ne használjon széles körben mobiltelefonokat vagy számítógépeket.

Rossz ötlet egy telefonhívás a hálószobában vagy egy tévéműsor epizódja az ágyban. A tobozmirigy ezután megkapja azt az információt, hogy egyáltalán nincs éjszaka, és gátolja a melatonin szekrécióját, az úgynevezett alvási hormont. Korlátozza a vörös fénnyel való érintkezést (elektronikus eszközök által termelt fény) legalább egy órával lefekvés előtt.

2. Fenntartja a hálószoba megfelelő körülményeit.

Itt kulcsfontosságú lesz a megfelelő hőmérséklet, a sötétség, a csend vagy a természetes, kényelmes hálóruha.

3. Legyen szisztematikus.

Mindig egyszerre kell lefeküdni és felkelni. Így megszokja a testet a megállapított rendszerekhez. Az optimális alvásmennyiség rendben van. 21-23 és ébredj. 6-8.

4. Ne egyél éjszaka.

Az ágy előtti étkezés zavarhatja az alvás minőségét. A legjobb megoldás az, ha az utolsó, könnyen emészthető ételt legalább 2 órával lefekvés előtt elfogyasztja. Ugyanez vonatkozik az erős fekete teára és kávéra is.

5. Kerülje a fizikai aktivitást este.

A fizikai aktivitás segíthet az alvási problémákban, de ezt nem szabad túl későn megtenni. Az edzés lefekvés előtt, a hangos, erősen megvilágított edzőterem mellett, a test túlzott stimulációját és a kortizol felszabadulását okozhatja - a stresszhormon, amely problémákat okozhat az alvásban, később pedig az alvás minőségében. Vigyázzon a gyaloglásra, az oxigénellátásra és a természettel való érintkezésre.

6. Ne igyon alkoholt.

"Az alkohol megkönnyíti az elalvást" - gyakran találkozhat ezzel a népszerű véleménnyel. Az alkohol azonban, még kis mennyiségben is, jelentősen csökkentheti a REM alvás fázisát, sőt annak teljes elnyomását is.

7. Gyógynövények, kiegészítők és gyógyszerek

Csak akkor, ha megváltoztatja szokásait, és követi a fenti pontokat, és nem lát javulást, fontolja meg a kiegészítést. Adaptogének nagyon hasznos nyugtató lefekvés előtt, különösen Ashwagandha. Ezenkívül a növényi összetevők, például a Melissa vagy a sáfrány is hatékonyak lehetnek. A melatoninnak utolsónak kell lennie, de ne vegye sokáig.

8.Meditáció

A légzésre való összpontosítás és a pillanat ismerete szintén segíthet az alvási problémákban. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a rendszeresen meditáló embereknek kevesebb problémája van álmatlansággal, fáradtsággal és depresszióval.

A megfelelő alvás és a széles körben meghatározott egészséges életmód nagyon fontos a Lyme-kór kezelésében. Az alvás minősége és az életmód befolyásolja immunitásunkat, ezért a szervezet képes a Borrelia baktériumok elleni küzdelemre.

Product added to wishlist
Product added to compare.