Ashwagandha

Ashwagandha

- Kategóriák: Cikkek

Az ashwagandha (latinul Withania somnifera) más néven téli cseresznye nyugtató tulajdonságairól és a központi idegrendszerre gyakorolt ​​hatásáról ismert gyógynövény. A növény az adaptogének csoportjába tartozik, vagyis olyan természetes eredetű anyagok, amelyek nagy mellékhatások nélkül segítik a szervezet alkalmazkodását a homeosztázis fenntartásához. Ezen tulajdonságok miatt Buhner felvette ezt a gyógynövényt a Lyme-kór és a társfertőzések kezelési protokolljába.

Az Ashwagandha a Solanaceae családba tartozik. Indiában, Bangladesben, Nepálban, Pakisztánban és Srí Lankán nő. A cserje eléri a 150 cm magasságot, sárga virágokkal és piros bogyókkal rendelkezik. Ennek a növénynek a gyökere és gyümölcse gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.


Tulajdonságok:

Az Ashwagandhát alvászavarok, neurózis, székrekedés, reuma vagy bőrfertőzések esetén használják. A következő tulajdonságok különösen a Lyme-kór és kísérőfertőzései kezelése során érvényesülnek:

- javítja a központi idegrendszer működését
- méregtelenítés, a szervezet méreganyagoktól való tisztítása
- újramodulálja és csökkenti az IL-10 citokin és Th2 válasz szintjét, ami lehetővé teszi a Lyme-kór számos tünetének csökkentését és a fertőzések eltávolítását a szervezetből
- antidepresszáns, semlegesíti a stresszt és kiváló hangulatstabilizátornak tartják
- erősíti az immunrendszert
- javítja a memóriát, kiváló gyógynövény a koncentrációhoz és az alváshoz
- lassítja az öregedési folyamatokat
- semlegesíti a szervezetben keringő szabad gyököket, ráadásul
- erősíti a máj és a vese működését.

A gyógynövény formája:

A gyógynövényt többféle formában értékesítik:

1. Alkohol tinktúra
Az alkohol alapú növényi tinktúra úgy készül, hogy friss növényt teljes alkoholban, vagy szárított növényt alkohol és víz keverékében macerálnak. Az alkohol kiváló közeg a gyógynövények kinyerésére, ezért az alkohol alapú tinktúrák a legkedveltebb gyógynövényhasználati formák a hivatásos gyógynövényszakértők körében. A gyógynövények alkoholos macerálása biztosítja, hogy a gyógynövény hatóanyagai gyorsabban kerüljenek a véráramba, így a tinktúra gyors hatású gyógynövény szedési formává válik.

2. Alkoholmentes kivonat
Az alkoholmentes tinktúrát elsősorban glicerin alapján készítik. A glicerin az alkoholos tinktúrák népszerű alternatívájává vált, és tökéletes olyan gyermekek és emberek számára, akik nem szeretik vagy nem tudnak alkoholt inni. A glicerin azonban nem olyan hatékony az extrakcióban, mint a víz vagy az alkohol. A glicerin az alkohol extrakciós értékének csak körülbelül 60%-át teszi ki. A macskakarom-glicerát ezért 40%-kal gyengébb lesz, mint az alkoholos tinktúra, de ha nagyobb adagot vesz be, akkor ugyanolyan hatást kell kifejtenie, mint az alkoholalapú tinktúrának.

3. Kapszulázott gyógynövény
A kapszulák nagyon népszerű módja a gyógynövények szedésének, mivel egyszerű és kényelmes adagolási forma. A kapszulák egyik fő előnye, hogy nem érezzük a gyógynövények ízét. Ezenkívül, ha a gyógynövényt őrölt gyógynövény formájában, kapszulába zárva szedi, az összes növényi anyagot elfogyasztja a növényi rostokkal együtt. Ne feledje azonban, hogy a kapszulába zárt őrölt ashwagandhával együtt a kapszulahéjat is lenyeli. A kapszulahéj nem járul hozzá a terápiához, és a szervezetnek meg kell emészteni. Ha követi a Buhner-féle protokollt, nagy mennyiségű kapszulát kell fogyasztania. A legyengült emésztőrendszerű embereknél ez problémás lehet a gyógynövények hosszan tartó használata esetén.

4. Porfű
Az Ashwagadha por közvetlenül bevehető, kapszulázva vagy tinktúrákká alakítható.

Közvetlen felhasználás: tegyünk 1,5-3 g gyógynövényt egy pohárba, és öntsünk rá langyos vizet vagy más italt, keverjük össze és itassuk meg a folyadékot az üledékkel együtt.

Tinktúrák készítése házilag: Otthon a legegyszerűbb 1:5 koncentrációjú tinktúrát készíteni, azaz 1 rész szárított ashwagandhát 5 rész alkoholhoz. Az alkoholt vízzel kell hígítani, mivel a növények a szárítás során elveszítik természetes nedvességüket. A szárított növény tinktúráinak elkészítésekor annyi vizet adjunk hozzá, amennyit a növény tartalmazna, ha friss lenne. Ezután öntse le a gyógynövényt alkohollal (50-60%), majd hagyja 2 hétig macerálni egy sötét tégelyben, fény nélkül. Rázza fel az üveget naponta. 2 hét elteltével a macerátumot szűrni kell. A kész macerát sötét üvegben vagy alufóliába csomagolt közönséges palackban tárolja olyan helyen, ahol nem érhet fény.

5. Vágott gyógynövény
A vágott gyógynövény az ashwagandha szárított formája, kisebb darabokra vágva. A levágott gyógynövényből főzeteket vagy tinktúrákat készíthet.

Főzet: 1-2 gramm gyógynövényt egy pohárba teszünk, 1 csésze forrásban lévő vízzel felöntjük, és lefedve 30 percig állni hagyjuk. Igyon naponta háromszor, minden alkalommal friss alaplét főzve.

Mellékhatások:

Ennek a gyógynövénynek a nagy dózisai néha bélrendszeri rendellenességeket, például laza székletet, hányingert, hasmenést és/vagy hasi fájdalmat okozhatnak.

Ellenjavallatok:

Az ashwagandha rossz termékenységi segédeszköz lehet. Terhes nőknek nem ajánlott. Ezenkívül fokozhatja a barbiturátok hatását. Ezt a gyógynövényt nem szabad nyugtatókkal és szorongásoldó szerekkel együtt használni.

Product added to wishlist
Product added to compare.