Candida Albicans

Candida Albicans

- Kategóriák: Cikkek

A gombák nagyon heterogén élőlények – ide tartoznak a gombák, gombagombák, penészgombák, gombák, valamint a Candida élesztőgombák. A gombák mindenhol megtalálhatók, legyen az erdőkben, levegőben, dűnékben, réteken, hegyekben, élősködőként az emberi szervezetek belsejében vagy felszínén. Ebben a cikkben kifejezetten a Candida albicansra összpontosítunk, amely a legtöbb emberi megbetegedést okozza (körülbelül 80%).


Candida élesztőgombák és Candida gombák


Az élesztőgombák a gomba csírája. Az élesztőgombák minden tulajdonságával rendelkeznek, de megfelelő körülmények között képesek gyökeret verni és micéliumot (a gomba táplálkozási és szaporodási funkciót ellátó vegetatív testét) termelni. A Candida élesztőgombák napi szinten élnek szervezetünkben, nyálkahártyánkat és bőrünket lakják. Tulajdonságaiknak köszönhetően testünk szinte minden szövetéhez megtapadhatnak. Ebben a szakaszban azonban nem veszélyesek szervezetünkre. Az élesztőgombák szimbiotikusan élnek az emberrel, ami azt jelenti, hogy nem károsítják a normál immunrendszerű embereket. Jellemzőjük, hogy ellenállnak a gyomor savas környezetével szemben, ami jól felkészíti őket az emberi emésztőrendszerben való életre. Élelmiszer-törmeléken élnek, és a baktériumokkal együtt az emésztőrendszer élettani flóráját alkotják. Ha azonban ez az egyensúly megbomlik, a Candida élesztőgombák emberen élősködő parazitákká alakulhatnak, amelyek Candida gombák.


Mit okoznak a Candida gombák?


Az élősködő lét azt jelenti, hogy a gombák életben maradásához szükségük van egy gazdára (beteg emberre), aki "eteti" őket. A táplálékhoz jutás érdekében (fehérjemolekulákat esznek) a gombák megtámadják testünk szöveteit. A savak és az emésztőenzimek hatására a gombák gombagócot hoznak létre az érintett szövet helyén, ami gyulladást okoz. A legyengült helyen keresztül a gomba mérgező anyagcseretermékei bejutnak a szervezetbe, és a szervezet mérgezését okozzák, amelyek más (egyéb) gombák és baktériumok tápközegévé válnak. Olyan anyagok, mint az endotoxinok, a neurotoxinok és a candidotoxinok bejutnak a fertőzött szervezetbe. Károsítják az immunrendszert és befolyásolják a bélfeszülést – gyakran szivárgó bélen keresztül behatolnak a véráramba, és krónikus gyulladást okoznak.


Candidiasis


A Candida gombák elszaporodása a szervezetben és ennek minden következménye a candidiasis kialakulásához vezet. A következőkre osztható:


1. Felszíni candidiasis
A Candida gombás fertőzéseket okoz az ujjak között, rigót, hüvelyi, köröm, lágyéki gyulladást és bőrgyulladást (gyakran meleg és párás helyeken, például bőrredőkben). Ez a típusú candidiasis könnyen kezelhető és viszonylag gyorsan elmúlik, de szeret ugyanilyen gyorsan visszaesni. Ha a gomba körülményei romlanak, a sejtek spórákat termelnek, amelyeket vastag sejtmembrán vesz körül. Ez a forma azt okozza, hogy amikor a kezelési időszak után visszatérünk a régi szokásokhoz, a spórák ismét élesztővé, majd Candida gombává alakulnak.


2. A vastagbél candidiasisa
A vastagbélben túlszaporodnak a Candida élesztőgombák. A betegség azért veszélyes, mert ha nem kezelik, a bélnyálkahártya károsodásához, fekélyekhez, bélvérzéshez és szisztémás candidiasis kialakulásához vezet.


3. Disszeminált (egyébként mély vagy szisztémás) candidiasis
A belső rendszerek megfertőződnek, amikor a Candida bejut a vérbe. Rendkívül veszélyes az egészségre és az életre, mivel gyakran összetévesztik más betegségekkel (nem az egészre, hanem a konkrét tünetekre összpontosítva). A tünetek érinthetik az idegrendszert, az emésztőrendszert, a mozgásszervi rendszert, az urogenitális rendszert, a bőrproblémákat, az endokrin rendszert, a légzőrendszert és a látószervet. Ezért az ilyen típusú candidiasis „hamisíthatja” a magas vérnyomást, az irritábilis bél szindrómát, a savas refluxot, a neurózist, az allergiákat, az autizmust és még sok mást.

A candidiasis okai


- legyengült immunrendszer
- hosszú távú antibiotikum terápia
- szteroidok
- orális fogamzásgátlás
- túl sok cukor fogyasztása
- feldolgozott élelmiszerek fogyasztása
- drogok
- stressz és alváshiány


Diagnosztika


Mint korábban elhangzott, a Candida élesztőgombák fiziológiásan fordulnak elő szervezetünkben, ezért a candidiasis diagnosztizálása nagyon nehéz. A Candida jelenlétének kimutatása nem feltétlenül jelent candidiasist.
A legnépszerűbb tesztek a következők:
1. A széklet vagy más váladék tenyészete
Speciális mikrobiológiai táptalajon a székletből vagy más váladékból származó élesztőgombákat "tenyésztik". Átlagosan a vizsgálati eredmény körülbelül 7-10 nap múlva érhető el. A szűrővizsgálat nagy a hiba valószínűsége.
2. ELISA teszt
Ez egy szerológiai teszt, amely gomba antigénekkel való érintkezés után antitestet mutat ki. A teszt megbízhatósága nagyon alacsony, és körülbelül 40%.
3. Vérmikroszkópos vizsgálat
A teszt célja a candidiasis előrehaladott stádiumának tesztelése, amikor a gomba bekerült a keringésbe. Ez abból áll, hogy vért vesznek a betegtől, és mikroszkópos megfigyelést végeznek a gombában.
4. PCR teszt
A PCR-rel végzett genetikai vizsgálat azonosítja a gomba DNS-ét (genetikai anyagát). A teszt a gomba DNS-fragmensének megkettőződésén alapul, és nagyon érzékeny. Elérhető a PCR Real Time módszer is, amely a sejt genetikai anyagát is vizsgálja, ráadásul 100-szor érzékenyebb.


Kezelés


Az antibiotikumok a candidiasis gyakori kezelése. Még ha úgy döntünk is, hogy szedjük őket, az immunrendszer "megjavítása" nélkül nem hoznak eredményt. Ezért candidiasis esetén a fő ajánlás a korlátozó gombaellenes diéta és a szervezet támogatása probiotikumok használatával. Bebizonyosodott, hogy a Lactobacillus helveticus törzsek gátolják az élesztőgombák szaporodását. Ezen kívül a Stephen Buhner által gombás betegségekre javasolt gyógynövények a következők: kaprilsav, borbolya, alchornea, Sida acuta, édesgyökér és Reishi gomba. Vannak kész keverékek is, amelyeket kifejezetten a candidiasis kezelésére terveztek, mint például: Cadigo, Izen Labs

Product added to wishlist
Product added to compare.