D-vitamin

D-vitamin

- Kategóriák: Cikkek

A D-vitamin egy zsírban oldódó anyag, amely szorosan kapcsolódik immunrendszerünkhöz. Ezért is olyan fontos ez nemcsak egy egészséges ember számára, hanem mindenekelőtt a Lyme-kórban vagy társfertőzéseiben szenvedők számára.

A D-vitamint a következőkre oszthatjuk:

- D2-vitamin (ergokalciferol), amely természetesen megtalálható a gombákban és a növényekben is
- D3-vitamin (kolekalciferol), amely természetesen állati termékekben fordul elő.


A D-vitamin hatása az egészségre

1. Az immunitásra gyakorolt ​​hatás

Mint korábban említettük, a D-vitamin fő funkciója az immunitás befolyásolása. Az immunválasz fontos szabályozója, befolyásolja a T- és B-limfocitákat, ezáltal szabályozza az immunválaszt és mérsékli a Th1 és Th2 citokinin egyensúlyát. Ez jelentősen befolyásolja az autoimmun betegségek lefolyását.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy jelentős hiány esetén napi 1600 UI D3-vitamin pótlása elegendő ahhoz, hogy a fertőzés kockázatát akár 36%-kal is csökkentse.

2. Erőteljes antioxidáns

A D-vitamin hatékony lehet a szervezet méregtelenítésében. Segíti egy erős antioxidáns, a glutation termelését, amely közvetve csökkenti az antioxidáns stresszt és küzd a szabad gyökök ellen.

3. Hatások a csontokra

Szabályozza a kalcium-foszfát egyensúlyt. A szervezetben aktív formájába alakulva a 25-dihidroxi-D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását a belekben, aminek köszönhetően javítja a csontok ásványianyag-sűrűségét. A kutatások azt mutatják, hogy a törés kockázata akár 33%-kal is megnő minden 10 ng/ml 25 (OH) D 28 ng/ml alá csökkenésével!

4. Szívbetegségek megelőzése

A D-vitamin egészségünk számos vonatkozásával összefügg. Befolyásolja a vérnyomást, a triglicerideket és a koleszterint (beleértve az LDL- és HDL-szintet is). Mindez szorosan összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, amelyek Lengyelországban a leggyakoribb halálokok. Fatemeh Gholami, Ghobad Moradi és mások tanulmányai szerint a D-vitamin csökkenése a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti megbetegedések és mortalitás magasabb kockázatával járt együtt. Az alacsony D-vitamin szint 44%-kal növelte a betegségek kockázatát, és 54%-kal nagyobb a halálozás kockázata!


5. Hatás a daganatokra

Neoplazmák akkor keletkeznek, amikor a szervezet sejtjei ellenőrizetlenül osztódnak, és az újonnan képződött sejtek nem differenciálódnak a sejtekre jellemző szövetekké. A D-vitamin gátolja a sejtek túlzott növekedését és befolyásolja azok differenciálódását. Elsősorban a mell-, húgyhólyag-, vastagbél-, gyomor-, nyelőcső- és sok más daganatot érinti.

D-vitamin vizsgálat

A laboratóriumi vizsgálat a 25 (OH) D koncentrációját méri. A szabványok az alábbiak:

Hiány < 20 ng/ml

Alacsony koncentráció 20 – 30 ng/ml

Normál koncentráció 30 – 50 ng/ml

Növelt érték 50-100 ng/ml

Potenciálisan mérgező 100-150 ng/ml

Toxikus koncentráció > 150 ng/ml

Néhány tesztet a bmol / l egységben adunk meg. A konverter 1ng / ml = 2,5 nmol / l


Természetes D-vitamin források.

A D-vitamint főként a napfény szintetizálja. A diétával együtt ebből a vitaminból keveset (maximum 20%-át) biztosítjuk magunknak. Az élelmiszerforrások közé tartozik a hal (angolna, lazac, hering) és néhány gombafajta, például a shiitake gomba.


D-vitamin adagolás

Az adag kiválasztása elsősorban a földrajzi elhelyezkedéstől függ. Minél több napsütéses nap van azon a helyen, ahol élünk, annál kevesebb pótlásra van szükség. Lengyelországban és Európa nagy részének Lyme-kórban szenvedő lakosai számára azonban azt javasoljuk, hogy az őszi-téli időszakban legalább 2000 NE pótlást adjon hozzá (elhízottaknál ezt az értéket meg kell duplázni).

A tavaszi-nyári időszakban pótlásra nincs szükség, amíg minden nap 10 és 15 óra között kb. 15 percet „ki vagyunk téve” a napnak úgy, hogy a test legalább 20%-a ki van téve (rövid T- ing és rövidnadrág), UV-szűrők használata és felhősödés nélkül.

D-vitamin hiány

A hiány leggyakoribb tünetei a hányás, hasmenés, fejfájás, szemfájás, gyengeség, étvágytalanság, túlzott szomjúság és általános rossz közérzet. A Lyme-kór és társfertőzései esetén gyakran nehéz megkülönböztetni a Lyme-kór okozta tünetek D-vitamin-hiányának tüneteit, ezért mindig érdemes ellenőrizni annak szintjét és elkezdeni a pótlást.

Túl sok D-vitamin.

Gyakran hallani, hogy valaki "lovas" adagokat szed be egy vitaminból, azaz 10 000 NE-t, sőt néha még többet is. Ne feledje azonban, hogy a felesleg hiperkalcémiához, azaz megnövekedett szérum kalciumszinthez vezethet. Mint korábban említettük, a D-vitamin a szervezetben átalakul aktív formájába, és fokozza a kalcium felszívódását a belekben, a vesékben és a csontokban. Ezért az ilyen nagy dózisokat csak az orvossal folytatott konzultációt követően és csak szélsőséges hiányosságok esetén szabad kiválasztani.

Látható tehát, hogy a D-vitamin szükséges a szervezet megfelelő működéséhez, hiánya pedig nagymértékben növelheti számos betegség kockázatát és súlyosbíthatja a Lyme-kór tüneteit. Ezért ne felejtse el bevenni a D-vitamint a fitoterápiába.

A D-vitamin-kiegészítőket ITT találja

Product added to wishlist
Product added to compare.