Egészséges bél - erős immunitás

Egészséges bél - erős immunitás

- Kategóriák: Cikkek

A bél nemcsak abban játszik kulcsszerepet, hogy táplálékkal látja el a szervezetet tápanyagokkal, hanem az egészséges immunrendszer kulcsa is. A belekben mikrobiota, azaz hasznos mikroorganizmusok (főleg baktériumok) élnek. A bélmikrobióta aktiválja az immunrendszert és koordinálja annak munkáját egész életen át, az idegsejtek sűrű hálózata pedig bármilyen fenyegetésről jelzést közvetít a központra, azaz az agyra. Az immuntestek közel 80%-a a belekben képződik.

A belek jótékony és kórokozó baktériumokat egyaránt tartalmaznak. Barátságos baktériumaink segítenek az immunrendszer szabályozásában. Ha a jó és a rossz baktériumok egyensúlya megbomlik, az immunrendszer legyengül és szabályozatlanná válik. Hajlamosabbá válhat az autoimmunitásra is. A bélbaktériumok ugyanis befolyásolják a nyálkahártyákkal kapcsolatos immunrendszer kialakulását és érését. A szervezet nyálkahártyája az első vonal, amelyen keresztül a külső környezetből származó tényezők, például baktériumok, vírusok, gombák és antigének haladnak át. A nyálkahártya béleli az orr és a torok belsejét, de az emésztőrendszer belsejét is. A nyálkahártyák nyirokszövete a szervezet egyedi nyálkahártyáját foglalja magában. Ezek a „kommunikáló edények” rendszere. Ezért a bélnyálkahártya rossz állapota szorosan összefügghet a visszatérő rendszerekkel, pl. légúti vagy genitourináris. A gasztrointesztinális nyálkahártya védekező mechanizmusa az, hogy megakadályozza a nyálkahártyák patogén mikroorganizmusok általi megtelepedését. A nyálkahártya érzékszervi sejtekkel van felszerelve, amelyek gyorsan azonosítják a fenyegetést, és olyan jelet küldenek, amely elindítja az immunválasz következő lépéseit. A nyálkahártya a sIgA osztályú antitestek forrása is, amelyek az immunrendszer fő nyálkahártya antitestei. Ha már a beleknél tartunk, meg kell említeni a bélgát lényegét is. A bélgát a bélhámból, a nyálkahártyából és a bélbaktériumokból áll. Ezen elemek mindegyike biztosítja a megfelelő tömítettséget és fontos szerepet játszik. A hámsejtek közötti kapcsolatok gyengülése az úgynevezett szivárgó bélrendszer kialakulásához vezethet. Ennek az a következménye, hogy a testbe behatol annak, amit a bél lumenében meg kell tartani. Ez serkenti az immunrendszer munkáját, ezért folyamatosan stimulálják. Túlzott mennyiségű pro-inflammatorikus citokin termelődik, és krónikus gyulladás, az úgynevezett csendes gyulladás alakul ki.

Sok Lyme-kórban szenvedő ember panaszkodik különféle bélbántalmakra, pl. hasmenés, krónikus székrekedés, a széklet konzisztenciájának megváltozása (laza, vizenyős vagy nyálkás, véres széklet), gyomorégés, hányinger. hasi fájdalom, gáz, gáz, túlcsordulás érzése a hasban. Vannak, akik már jóval a fertőzés előtt küzdenek ezekkel a betegségekkel, vagyis az emésztőrendszer működési zavara jóval a Lyme-kór elkapása előtt kezdődött. Mások egész életükben élvezik az emésztőrendszer jó működését, amíg Lyme-kór ki nem alakul. Tehát vegye figyelembe, hogy a Lyme-kór egyrészt a legyengült immunrendszer eredménye, másrészt annak oka.

A belek működésének javítása érdekében javasoljuk, hogy a terápia részét képezze:

- Probiotikumok
-L-glutamin
- Nátrium-butirát
- Omega savak (DHA és EPA)
- Emésztő enzim
- Borágóolaj, mint gamma-linolénsav forrás
Ezek a termékek párhuzamosan használhatók a Lyme-kórban használt gyógynövényekkel.

PROBIOTIKUMOK

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő dózisban szedve jótékony hatással vannak az egészségre. A probiotikus baktériumok versengenek a kórokozókkal a belekben elfoglalt helyért, aminek köszönhetően fenntartják a teljes mikrobiota megfelelő összetételét. Ez segít fenntartani a nyálkahártyák immunitásának megfelelő szintjét, és ennek következtében támogatja a szervezet általános immunitását, ami rendkívül fontos a Lyme-kórban szenvedők számára.

A probiotikus baktériumok pozitív hatással vannak az egész szervezet működésére, mert:

- Elősegíti az emésztési folyamatot,

- Segít a fel nem szívódott élelmiszer-maradványok lebontásában,

- Növeli a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását,

- Képes szintetizálni néhány B-vitamint, K-vitamint, folsavat,

- gátolja a káros baktériumok szaporodását,

- Befolyásolja az immunrendszer munkáját, ezáltal növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást,

- Stimulálja a gyulladásos mediátorok, az úgynevezett interleukinek és az interferon szintézisét a vérszérumban, ami jótékony hatású egyes immunbetegségekben,

- védi a bélmikrobiótát az antibiotikumos kezelés során,

- Javítja a bélnyálkahártya vérellátását,

- Egyes törzsek allergia- és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek,

- Csökkenti a laktóz intolerancia tüneteit,

- Alacsonyabb koleszterinszint.

A probiotikumok gátolják a növekedést, sőt elpusztítják a káros mikroorganizmusokat a bélben:

- Bakteriosztatikus és baktériumölő anyagokat termel,

- Küzdeni kell a kórokozó mikroflórával a tápanyagokért, vitaminokért, növekedési faktorokért,

- A tejsavtermelés révén csökkentik a bél pH-értékét, ami hozzájárul a kórokozó és potenciálisan kórokozó mikroorganizmusok elleni közvetlen harchoz.

Hogyan válasszak ki egy jó probiotikumot?

Ahhoz, hogy jótékony hatást fejtsen ki szervezetünkre, a probiotikumnak a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

A probiotikum hatása típusától (törzsétől) és dózisban (1-40 milliárd) való mennyiségétől függ.

A recipiensre gyakorolt ​​jótékony hatás érdekében a probiotikumoknak ellenállniuk kell a gasztrointesztinális tranzit során fellépő körülményeknek (gyomorsav, hasnyálmirigy enzimek, epe), és életképes formában és minél nagyobb számban el kell jutniuk a vékony- és vastagbélbe.

A szervezetben való szaporodáshoz a probiotikumnak meg kell tapadnia a bélhám sejtjeihez. Ez a tapadás átmeneti, a probiotikumok néhány napon belül megszűnnek. Rendszeresen kell szedni, hogy jótékony hatása megmaradjon.

Olyan anyagokat kell termelnie, amelyek gátolják a kórokozó mikrobák növekedését.

Sok készítményt reklámoznak különféle törzsekkel egy kapszulában. Eközben a közhiedelemmel ellentétben a törzsek száma nem tükrözi a teljes készítmény minőségét. Fontos, hogy egy adott készítményben milyen baktériumtörzs és milyen mennyiségben van.

Ahhoz, hogy megbizonyosodjon a probiotikus készítmény minőségéről, ügyeljen a probiotikus törzsek megfelelő nómenklatúrájára. A probiotikus törzset a következő minta szerint kell leírni: nemzetség (pl. Lactobacillus) faj (pl. rhamnosus) és betű-szám jelölés (pl. LA 801).

Ezért nem csak a faj nevére, azaz a Lactobacillus rhamnosusra kell figyelni, hanem a törzs nevére is - LA 801, mert az adott fajból csak egy adott törzs mutat klinikailag igazolt probiotikus tulajdonságokat.

Az egyik legjobb probiotikum a piacon, amely felkeltette a figyelmünket, a PiLeJe Lactiniane probiotikuma. A PiLeJe egy francia cég, amely kizárólag természetes eredetű termékeket kínál az emberi szervezet napi szükségleteinek megfelelő dózisban, és a gyomor-bél traktusból történő optimális felszívódás jellemzi. A PiLeJe Laboratórium 20 év alatt számos vizsgálatot végzett, amelyek alapján kiválasztották a törzseket (ezek a törzsek a franciaországi Lille-i Pasteur Intézet Nemzeti Mikroorganizmustenyésztési Gyűjteményében vannak letétbe helyezve) a sajátosságoknak és igényeknek megfelelően. .

A bélmikrobióta általános rekonstrukciójához fontos, hogy a probiotikum Bifidobacterium és Lactibacillus csoportba tartozó baktériumokat tartalmazzon. A Lactibiane Standard probiotikum a fent említett törzseket tartalmazza, és segít a bélrendszeri rendellenességek szabályozásában, valamint erősíti az emésztőrendszer bélflóráját.

Bélgyulladás esetén érdemes 3 hónapig bevezetni az erősebb probiotikumot, a Lactibiane IKI-t.

Feltétlenül adjon hozzá Lactobacillus helveticus törzseket, ha Önnél Candida által kiváltott candidiasist diagnosztizáltak. A Lactobacillus helveticus törzsek bizonyítottan gátolják a Candida élesztőgombák szaporodását és a bélhámhoz való tapadását, emellett csökkentik a Candida sejtek nyálkakiválasztását, ami kevésbé ellenállóvá teszi őket. Emellett a probiotikus baktériumok jótékony hatással vannak az immunrendszerre, támogatják a védekező mechanizmusokat. A Lactobacillus helveticus törzset tartalmazó probiotikum a Lactibiane CND10.

Ha problémája hasmenés vagy laza széklet, ne feledje a Saccharomyces boulardii törzset tartalmazó probiotikumot. A Saccharomyces boulardii jótékony élesztőgomba, nem baktérium, mint más probiotikumok esetében.

L-GLUTAMNA

Az L-glutamin egy aminosav, amely a vékonybél nyálkahártyájának energiaforrása. Ha a nyálkahártya sejtjei károsodnak, a glutamin segíthet újjáépíteni azt új egészséges sejtekkel. Immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkezik.

MEGJEGYZÉS: Az L-glutamint nem használhatják olyan emberek, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek, mint például a fekélyes vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség, valamint a csökkent májfunkciójú emberek.

NÁTRIUMVAJ

A nátrium-butirát egy rövid szénláncú zsírsav. A rövid szénláncú zsírsavak a fő anyagok, amelyek táplálják a bélnyálkahártyát. Segítenek fenntartani a bélgátat, csökkentik a belekben és az egész szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat. A nátrium-butirát közvetlenül stabilizálja a bélfal szerkezetét és biztosítja a bélfal integritását és működőképességét, serkenti a szaprofita baktériumflóra növekedését, így gátolja a bélkórokozók fejlődését. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A vajsav erősen gátolja a gyulladást elősegítő interleukinek szekrécióját, és részt vesz az immunszabályozásban.

OMEGA SAVAK

Az OMEGA 3 savak, amelyek közé tartozik a DHA és az EPA, kulcsfontosságúak az egészség megőrzésében. Az EPA egy természetes gyulladáscsökkentő szer, és segít megnyugtatni a fájó ízületeket és izmokat. A kutatások azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavak probiotikumokkal együtt történő szedése erősíti a bélnyálkahártyát.

EMÉSZTŐENZIMEK

Az emésztőenzimek az élelmiszer-összetevőket az őket alkotó legkisebb molekulákká bontják le: a fehérjéket aminosavakká, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokká, a zsírokat pedig szabad zsírsavakká. A Borrelia baktérium csökkenti az emésztőenzimek szekrécióját. Ha gázképződés, puffadás, böfögés, gyomorégés vagy hasmenés van a problémánk, érdemes emésztőenzimeket tartalmazó készítményeket használni.

ROST

A bélmikrobióta az élelmi rostok feldolgozásával energiához jut, serkenti az immunrendszert, támogatja a B- és K-vitaminok termelődését. A rövid szénláncú zsírsavak a rostanyagcsere melléktermékei. A rostban gazdag étrend növeli a bél mikrobióta változatosságát. A rostok prebiotikumként működnek, vagyis olyan anyagokként, amelyek nélkülözhetetlenek a probiotikus baktériumok növekedésének serkentéséhez a bélben. A prebiotikumok közé tartozik a rezisztens keményítő, az inulin és a frukto-oligoszacharidok.

A rezisztens keményítő forrásai többek között: lencse, rizs, dara, bab, nyers zabpehely. hűtött tészta, burgonya, édesburgonya és éretlen banán.

Az inulin forrása többek között a cikória, csicsóka, spárga, articsóka, póréhagyma, hagyma, fokhagyma. Az inulin a prebiotikus tulajdonságain kívül javítja a kalcium és a magnézium felszívódását.

A fruktooligoszacharidok forrásai többek között a hagyma, a fokhagyma, az articsóka.

Az élelmi rost ajánlott mennyisége egészséges embereknél 20-40 g.

Ha nem tudja az étrendet megfelelő mennyiségű rostot biztosítani, használhatja inulinnal vagy frukto-oligoszacharidokkal történő kiegészítést.

KÉPKULTURÁLIS OLAJ

A borágóolaj a gamma-linolénsav gazdag forrása. Védi és regenerálja a beleket és az egész emésztőrendszert. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

MIKOR KEZDJÜK A BÉL ERŐSÍTÉSÉT?

A fenti bél-rekonstrukciós sémát a Lyme-kór kezelésének kezdetén kell elkezdeni, és a terápia során végig kell alkalmazni.

Product added to wishlist
Product added to compare.