Epstein-Barr Vírus

Epstein-Barr Vírus

- Kategóriák: Cikkek

Epstein-Barr vírus, ismertebb nevén hiányos neve EBV vírus, egy kórokozó tartozó herpesviridae csoport. Ugyanabban a csoportban van, mint a herpes simplex vírus (HSV) vagy a citomegalovírus (CMV). Az Epstein-Barr vírus olyan vírus, amely fertőző mononukleózist okoz, amelyet "kiss-betegségnek"neveznek. Az Epstein-Barr vírussal való fertőzés számos súlyos egészségügyi komplikációhoz vezethet, beleértve az autoimmun szövődményeket is. Az Epstein-Barr vírus diagnosztizálása szintén rendkívül fontos Lyme-kórban szenvedő betegeknél.

Hogyan kapja meg a vírust?

Az a tény, hogy csókbetegségnek nevezik, azt jelzi, hogy elsősorban a nyálon keresztül terjed (szintén ugyanazon tányérról eszik, ugyanabból a palackból iszik, vagy ugyanazt a fogkefét használja). A fertőzés azonban vérrel és fizikai (szexuális) érintkezéssel is előfordulhat. Becslések szerint a világ felnőtt lakosságának 90-95% - a EBV hordozója. Gyermekeknél ez az arány viszonylag kicsi, 40-50%. A fertőzött emberek ilyen magas aránya annak a ténynek köszönhető, hogy a betegség lefolyása teljesen tünetmentes lehet, és a beteg nem ismeri a betegséget.

Tünetek

Néhány ember nem tapasztal tüneteket, de a legtöbb a fertőzés tipikus tünete, amelyet sok más betegség okozhat, ezért nehéz diagnosztizálni magát az EBV-vel. A leggyakoribb tünetek a láz, fáradtság, fejfájás, egész testfájdalom, torokfájás, kiütés, gyengeség vagy étvágytalanság.

Ha azonban hosszú ideig nem kezelik, az EBV fertőző mononukleózishoz vezethet, és jelentős egészségromlást okozhat. A mononukleózis jellegzetes tünetei a következők:
- a torok és a mandulák gyulladása a nyálkahártya vörösségével és a plakk jelenlétével. Ezt súlyos fájdalom, nagy nyelési nehézség és magas láz kíséri, akár 40 Kb
- nyirokcsomók megnagyobbodása-általában a nyak körül. A kezdeti fertőzés után akár hat hónapig is fennállhat.
- a lép megnagyobbodása-csak a betegek felét érinti
- májgyulladás
- kiütés

EBV és Lyme-kór

Az Epstein-Barr vírus (EBV) fertőzés gyakori a Lyme-kórban szenvedőknél. Nagyon gyakran a vírussal való fertőzés felelős lehet a borreliózis tekercsek jelenlétére vonatkozó szerológiai vizsgálatok hamis pozitív eredményeiért is. Ha a két fertőzés gyanúja szerint társfertőzés, további diagnózist kell készíteni a Lyme-kórról.

Az Epstein-Barr vírus (EBV) hozzájárulhat a krónikus fáradtság szindróma kialakulásához, de pajzsmirigy betegség, fülzúgás, szédülés, ízületi fájdalom, csontfájdalom, izomfájdalom vagy neurológiai tünetek kialakulásához is. Gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni az EBV-fertőzés tüneteit a Lyme-kórtól. Ha hosszú távú Lyme-kór-kezelés alatt áll, és semmilyen hatást nem észlel, fontolóra kell vennie az EBV-fertőzést. Mindkét fertőzés együtt is létezhet, ami tovább súlyosbítja a beteg tüneteit.

Diagnózis

Az EBV kimutatására szerológiai módszereket alkalmaznak az antitestek kimutatására.

- anti-VCA IgM-amelyek az akut fázisban fordulnak elő, és néha a fertőzés újraaktiválásakor, néhány hónap múlva eltűnnek
- anti-VCA IgG-amelyek a fertőzés pillanatától kezdve mindig jelen vannak, jelzik a fertőzés történetét
-anti-EA-hasznos az akut EBV fertőzés diagnosztizálásában és a fertőző mononukleózis akut fázisában.
- Anti-Ebna-hasznos a korábbi EBV-fertőzés és a múltbeli fertőző mononukleózis diagnosztizálásában.

Kezelés

A mononukleózis kezelésére nincsenek specifikus gyógyszerkészítmények. Az egyetlen gyógyszer, amelyet a vírus kezelésére használnak, a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők. Vannak azonban természetes kezelési módszerek. Ez az m.in.:

1. Kínai koponyacsont, Izatisz és édesgyökér növényi keveréke
2. Tea gyömbérlével
3. Andrographis (megjegyzés: az andrographist használó emberek körülbelül 1% - A kap csalánkiütést; ha ez bekövetkezik-hagyja abba a gyógynövény használatát, a kiütés körülbelül 1 hét múlva eltűnik)
4. Gyógynövény keveréke Motherword és golgotavirág
5. A Cordyceps és a Rhodiola növényi keveréke

Azonban nem szabad hamisítani pihenni és sok vizet inni.

Product added to wishlist
Product added to compare.