Lyme-kór kísérő fertőzései – Babesia

Lyme-kór kísérő fertőzései – Babesia

- Kategóriák: Cikkek

A Babesia egy parazita protozoon, amely sok maláriára hasonlít, de vele ellentétben nem szúnyogok, hanem kullancsok terjesztik. A Babesia fertőzés gyakran együtt jár a Lyme-kórral és/vagy más kullancsok által terjesztett fertőzésekkel. A Babesia protozoon által okozott betegséget babeziózisnak nevezik.

TÜNETEK


A babesiosis fertőzés tünetei az enyhétől a súlyosig terjednek. Az enyhe formákat nagyon gyakran nem ismerik fel, mert tévesen a Lyme-kór tüneteinek tekintik őket. A korai alkalmazók gyakran számolnak be magas lázról és hidegrázásról. A krónikus fertőzések enyhe tünetekkel járhatnak, és a leggyakoribb tünetek a következők: időszakos láz vagy alacsony fokú láz, hidegrázás és ízületi fájdalom, krónikus fáradtság szindróma, izzadás és „teljes levegővétel képtelensége”.

Ezenkívül a Babesia-fertőzés során máj-, vese- és lépgyulladás léphet fel a kapilláris erek elzáródása és a mikrocirkuláció stagnálása következtében, amely a sérült eritrociták töredékeinek az erekben való lerakódását okozza.

DIAGNOSZTIKA

A bebesiosis diagnosztizálására számos laboratóriumi vizsgálat áll rendelkezésre.

Vérmikroszkópos vizsgálat

A vér mikroszkópos vizsgálatának célja a patogén Babesia (Babesia spp.) parazita vörösvértesten belüli formáinak perifériás vérben való jelenlétének ellenőrzése.

A vizsgálat elvégzése során azonban nem szabad elfelejteni, hogy a betegség korai stádiumában a vörösvértest-fertőzöttség aránya 1% alatt lehet, ezért több napon keresztül több kenet készítése is szükséges lehet. a diagnózis megerősítésére.

PCR teszt

Ha a mikroszkópos vérkenet eredménye negatív, de továbbra is fennáll a bebesiózis gyanúja, akkor molekuláris tesztekkel (PCR) lehet kimutatni a Babesia protozoon genetikai anyagát.

IgM és IgG antitestek immunfluoreszcenciája (IFA).

Az IgM és IgG antitestek immunfluoreszcenciáját (IFA) néha használják a babesiosis diagnózisának megerősítésére. Ne feledje, hogy az anti-Babesia antitestek a betegség megszűnése után hónapokig vagy akár évekig is magasak maradhatnak. Ezért ez a teszt nem megbízható mutatója az aktív fertőzésnek.

További diagnosztikai paraméterek

Mivel a Babesia lizálja a vörösvértesteket, az ezzel a protozoonnal fertőzött embereknél gyakran alakul ki hemolitikus vérszegénység, valamint limfopénia és thrombocytopenia. A szérum laktát-dehidrogenáz szintjének emelkedése szintén gyakori, csakúgy, mint a hiperbilirubinémia és a megnövekedett eritrocita ülepedési sebesség.

FONTOS INFORMÁCIÓK A BABESIA HASZNÁLATI MECHANIZMUSÁRÓL, AMELYEKET FIGYELEMBE KELL VENI A TERÁPIA TERVEZÉSÉN:


A babézia behatol a vörösvérsejtekbe - a vörösvértestekbe, ahol fejlődésük és szaporodásuk révén elpusztítja azokat. Ezenkívül a Babesia fertőzés során a kapilláris erek elzáródása és a mikrokeringés pangása is előfordulhat a sérült eritrociták töredékeinek az erekben történő lerakódása miatt. Jelenlétük a véráramban máj-, vese- és lépgyulladást okozhat.

Ezenkívül a Babesia két jellegzetes mechanizmust használ az emberi immunrendszer elleni védekezésre:

1. A babézia jelentősen gátolja a nitrogén-monoxid (NO) termelődését az emberi szervezetben.
Amikor a parazita megtámadja a vörösvérsejteket, a vörösvértestek nitrogén-oxidot (NO) bocsátanak ki, mint az egyik fő védekezési mechanizmust. A nitrogén-monoxid mérgező gáz számos baktérium és intracelluláris parazita, köztük a Babesia számára. Babesia tehát kifejlesztett egy védekező mechanizmust: az arginázhoz nagyon hasonló komponenst választ ki, amely természetesen jelen van a szervezetben. Az argináz egy enzim, amely visszacsatolás gátolja a vörösvérsejtek NO termelését; inaktiválja az L-arginint, amely nélkülözhetetlen szubsztrát az NO szintézisében. A Babesia nagyon érzékeny az L-argininre, ezért az L-arginin kiegészítése segít gátolni a Babesia fertőzést.

2. A Babesia képes megváltoztatni az immunpolaritást, ezáltal megváltoztatja az emberi immunválaszt Th 1-ről Th 2-re.
Az immun T-sejtek (rövidítve Th) a fertőzés során aktiválódnak. A fertőzés típusától függően a szervezet különböző típusú sejtek termelődését serkenti: Th 1, Th 2, Th3, Th 9 stb. Ez azért fontos, mert egy adott kórokozó ellen általában adott immunválasz mellett, rossz illeszkedéssel küzdenek. A kórokozó mechanizmusa miatt a szervezet nem tudja eltávolítani a kérdéses kórokozót. A Th1 sejtek részt vesznek az intracelluláris kórokozók elleni sejttípusú válaszokban. Másrészt a Th2 limfociták az alapsejtek, amelyek meghatározzák az extracelluláris kórokozókkal szembeni humorális válasz mechanizmusait. Ezt a mechanizmust a legtöbb Lyme társfertőzés használja, amelyek intracellulárisan tartózkodnak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan gátolják a megfelelő immunreakciót. A Th2 polarizált mintázat számos autoimmun állapothoz kapcsolódik, mint például a lupus vagy a szisztémás scleroderma.

Ezért a Babesia kezelése során a következő lépéseket kell figyelembe venni:

1. Antiprotozoális aktivitás.
2. A vörösvértestek védelme, de az endotélium, a lép, a máj és a vesék védelme is.
3. Az immunválasz modulálása, a citokin kaszkád szabályozása, az argináz termelés gátlása, az L-arginin és a nitrogén-monoxid (NO) szintjének emelkedése.
4. Antimikrobiális hatás.

GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS KIEGÉSZÍTŐK BABESIA FERTŐZÉSRE SZERINT. BUHNER PROTOKOLL:

Stephen Harrod Buhner nagyon pontosan elmélyült a Babesia protozoon hatásmechanizmusában, és nagy aprólékossággal kiválasztotta a babézia elleni küzdelemben hatékony gyógynövénykészletet.

Alapvető javaslata a következőket tartalmazza:
Sida acuta
Alchornea
Cryptolepis

A tartósabb fertőzésre kiterjesztett protokollt javasol, amely magában foglalja:
Sida acuta
Cryptolepis
Bidens pilosa
• Artemisinin
Salvia miltiorrhiza
• Szabványos máriatövis
• Ashwagandha
Koreai ginzeng
Édesgyökér
• Schisandra
L-arginin
• B2-vitamin

A teljes protokollt Stephen Harrod Buhner „Természetes kezelések Lyme-fertőzések esetén: Anaplasma, Babesia és Ehrlichia” című kiadványa részletezi.

Product added to wishlist
Product added to compare.