Macskaköröm

Macskaköröm

- Kategóriák: Cikkek

A macskakarom (lat. Uncaria tomentosa) a Lyme-kór kezelésében használt három gyógynövény egyike a Buhner-protokollban. Fő tevékenysége az immunrendszer modulálása. A gyógynövény gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. A macskakarom a Rubiaceae családba tartozik. A dzsungelben erdei szőlő formájában nő, gyakran jelentős méretű. Fák köré tekeredik és felfelé mászik a nap felé, nevét a szőlő kiálló, horgas töviseinek köszönheti.

Tulajdonságok:

Stephan Buhner szerint a macskakarom, valamint a japán göcsörtös (Lat. Polygonum cuspidatum) és az Andrographis (lat. Andrographis paniculata) a Lyme-kór kezelésének alapprotokolltja. Széles spektruma jellemzi, beleértve a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antidepresszáns, vírusellenes, véralvadásgátló, méregtelenítő és sok más tulajdonságot. A Lyme-kór kezelése során különösen nagyra értékelik:
• az immunrendszer erősítése és serkentése
• gyulladáscsökkentő hatás kimutatása
• a központi idegrendszer erősítése
• krónikus fertőzés esetén a CD57 fehérvérsejtek szintjének emelkedése, ami viszont segít gátolni a betegség progresszióját
• kognitív zavarokban való felhasználás
• specifikus gyulladáscsökkentő hatást mutat Lyme-kór ízületi és izomfájdalmai kezelésében, csökkenti a duzzanatot
• az immunrendszer működésének modulálása
• általános tonikként hat a testre
• egy HLA-DR modulátor
• a központi idegrendszer ellazítása
• a jólét növelése
• fájdalomcsillapító hatást mutat


A gyógynövény formája:

A gyógynövényt többféle formában értékesítik:


1. Alkohol alapú tinktúra
Az alkohol alapú növényi tinktúra úgy készül, hogy friss növényt teljes alkoholban, vagy szárított növényt alkohol és víz keverékében macerálnak. Az alkohol kiváló közeg a gyógynövények kinyerésére, az alkoholalapú tinktúrák pedig a legkedveltebb gyógynövényhasználati formák a hivatásos gyógynövénykutatók körében. A gyógynövények alkoholos macerálása biztosítja, hogy a gyógynövény hatóanyagai gyorsabban kerüljenek a véráramba, így a tinktúra a gyógynövény szedésének gyors hatású formája.

2. Alkoholmentes kivonat
Az alkoholmentes tinktúrát elsősorban glicerin alapján készítik. A glicerin az alkoholos tinktúrák népszerű alternatívájává vált, és tökéletes olyan gyermekek és emberek számára, akik nem szeretik vagy nem tudnak alkoholt inni. A glicerin azonban nem olyan hatékony az extrakcióban, mint a víz vagy az alkohol. A glicerin az alkohol extrakciós értékének csak körülbelül 60%-át teszi ki. A macskakarom-glicerát ezért 40%-kal gyengébb lesz, mint az alkoholos tinktúra.

3. Kapszulázott gyógynövény
A kapszulák nagyon népszerű módja a gyógynövények szedésének, mivel egyszerű és kényelmes adagolási forma. A kapszulák egyik fő előnye, hogy nem érezzük a gyógynövények ízét. Ezenkívül, ha a gyógynövényt őrölt gyógynövény formájában, kapszulába zárva szedi, az összes növényi anyagot elfogyasztja a növényi rostokkal együtt. Ne feledje azonban, hogy a kapszulában lévő földi macska karmával együtt a kapszulahéjat is lenyeli. A kapszulahéj nem járul hozzá a terápiához, és a szervezetnek meg kell emészteni. Ha követi a Buhner protokollt, nagy mennyiségű kapszulát kell bevennie. A legyengült emésztőrendszerű emberek számára ez problémás lehet a gyógynövények hosszan tartó használata után.


4. Őrölt gyógynövény
Az őrölt macskakörmök közvetlenül bevehetők, kapszulázhatók vagy tinktúrákká készíthetők. Az őrölt gyógynövény szedésének hátránya az íze.

Közvetlen felhasználás: tegyünk 1 teáskanál gyógynövényt egy pohárba, és öntsünk rá langyos vizet, keverjük össze és itassuk meg a folyadékot üledékkel. Az íz javítása érdekében hozzáadhat egy kis mézet és citromlevet.

Tinktúrák készítése otthon: Otthon a legegyszerűbb 1:5 koncentrációjú tinktúrát készíteni, azaz 1 rész szárított macskakarom 5 rész alkoholhoz. Az alkoholt vízzel kell hígítani, mivel a növények a szárítás során elveszítik természetes nedvességüket. A szárított növény tinktúráinak elkészítésekor annyi vizet adjunk hozzá, amennyit a növény tartalmazna, ha friss lenne. Ezután öntse fel a gyógynövényt alkohollal (50-60%), majd hagyja 2 hétig macerálni egy sötét edényben, fény nélkül. Rázza fel az üveget naponta egyszer. 2 hét elteltével a macerátumot szűrni kell. A kész macerátumot sötét üvegben vagy alufóliába csomagolt közönséges palackban, fénytől védett helyen tároljuk.


5. Vágott gyógynövény
A vágott gyógynövény a macskakarom szárított formája, kisebb darabokra vágva. A levágott gyógynövényből főzeteket vagy tinktúrákat készíthet.
Főzet: Öntsön 7 g macskakörmöt 1 liter vízbe, és forralja 20 percig alacsony lángon. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni. A főzetet adagokra osztjuk, és a nap folyamán inni.

Mellékhatások:

Ennek a gyógynövénynek a nagy dózisai néha bélrendszeri rendellenességeket, például laza székletet, hasmenést és/vagy hasi fájdalmat okozhatnak. Ezek a tünetek hajlamosak eltűnni hosszan tartó használat esetén. Ha tünetek jelentkeznek, az adagot csökkenteni kell. Ha a hasmenés három napnál tovább tart, a gyógynövény használatát abba kell hagyni.

Ellenjavallatok:

A macskakörmöt nem szedhetik azok az emberek, akik vérsűrűség-csökkentő készítményeket szednek. A műtét előtt álló személyeknek 10 nappal a műtét előtt abba kell hagyniuk a gyógynövény szedését. A gyomorsav-kiválasztást gátló gyógyszerekkel történő kezelés során nem szedheti a készítményt, mert ezek is gátolhatják ennek a gyógynövénynek a gyomorban történő aktív formájába való átalakulását. A macskakörmöt terhes vagy szoptató nők nem használhatják.

Product added to wishlist
Product added to compare.