Paraziták

Paraziták

- Kategóriák: Cikkek

A paraziták mind olyan szervezetek, amelyek egy másik szervezetben (gazdaszervezetben) élnek, táplálékforrásként és az élet környezeteként használják, miközben kárára hatnak. A paraziták a szervezet teljes dysbiosisához vezetnek, vagyis olyan állapotban, ahol a barátságos növényzetet túllépik és mérgezik a kórokozók. Mind a kullancsok, mind a szúnyogok, tetvek, legyek stb. paraziták közé sorolják. Ezek azonban külső paraziták, és ma megvitatják a testünkben csak belsőleg létező parazitákat. Ez a helyzet gyakran Lyme-kór esetén fordul elő, ahol a szervezet paraziták elleni védekezése csökken.

A paraziták típusai:

A legnagyobb hiba az, hogy azt gondoljuk, hogy a paraziták csak az emésztőrendszerben élnek, ahol a leggyakoribb diagnózisuk fordul elő. A paraziták a gazdaszervezet vérében, a belső szervekben, a nyirokrendszerben és a test más szöveteiben is élnek. Egyes paraziták képesek teljesen megfertőzni a testet. Jelenleg több mint 3200 fajta paraziták és lehet osztani négy fő kategóriába sorolhatók:
1. Protozoonok: lamblia, cryptosporidium, ciliate és Creeper-utazás a véráramban és megfertőzi a test minden részét
2. Flukes: vér, tüdő, máj, vese vagy húgyhólyag flukes-hosszuk körülbelül 1-2 cm
3. Galandférgek: szarvasmarha, kutya, hal vagy sertés galandféreg-akár 12 m is lehet
4. Kerekférgek: fonálférgek, horogférgek – a belekben, a hasnyálmirigyben, a szívben, a májban vagy a tüdőben élnek, 0,2-35 cm-esek lehetnek. Nagyon könnyű továbbítani őket.

A fertőzés tünetei:

A leggyakoribb tünetek a hasi fájdalom és a hasmenés, de a paraziták mindenféle tünetet okozhatnak, amelyeket kezdetben nem társítunk a fertőzéshez. Ezek mindenek felett:

- Emésztési problémák: gáz, hasmenés, hasi fájdalom, székrekedés, bélgörcsök, nyálka a székletben, kielégíthetetlen vagy étvágytalanság, édesség utáni vágy, intolerancia pl. glutén vagy laktóz.
- Az immunrendszer problémái: gyengeség, krónikus fáradtság, gyakori fertőzések.
- Idegrendszeri problémák: memóriaproblémák, álmatlanság, demencia.
- Érzelmi problémák: depresszió, neurózis, ingerlékenység, szorongás.
- Egyéb problémák: allergia, akne, fehér foltok a száj körül, csalánkiütés.

A fertőzés lehetséges forrásai:

A parazitákkal való fertőzésnek számos módja van, ezek mindennapi, hétköznapi tevékenységekben fordulhatnak elő. Ha emellett gyenge immunitásunk van a Lyme-kór és annak társfertőzései, valamint az antibiotikumok gyakran kapcsolódó hosszú távú bevitele miatt, a parazitákkal való fertőzés esélye jelentősen megnő.
A paraziták vízforrásokon, különösen folyókon, tavakon, kutakon vagy csapvízen keresztül terjedhetnek. Az alul főtt étel szintén a fertőzés általános útja. Különös figyelmet kell fordítani a hal, a hús, valamint a diófélék, a saláta stb. A fuvarozó lehet állatok is, mind házi, mind tenyésztés. Ezért olyan fontos az állatok rendszeres tisztítása. Egy másik lehetséges forrás a fertőzött személyekkel való fizikai kapcsolat, például a nemi közösülés, de a megfelelő higiénia hiánya is, például a kézmosás a gyermekek körében.

Diagnózis:

A paraziták diagnosztizálásának leggyakoribb módja a széklet vizsgálata. A vizsgálatot rendszeres időközönként háromszor kell elvégezni. Ez lehetővé teszi a parazita petéinek kikelését, és lehetővé teszi az adott anyag vizsgálatát. Néhány parazitát, például a pinwormokat azonban elsősorban perianális tamponok segítségével tanulmányozzák. Fontos, hogy a vizsgálatokat egy speciális laboratóriumban végezzék el, amely Parazitológiára szakosodott.
Egy másik lehetőség egy szerológiai vérvizsgálat. Sajnos a teszt csak a fertőzés késői szakaszában hasznos.

Kezelés:

A kezelés általános módja az antibiotikum szedése, de egyre több ember választja a paraziták kezelésének természetes módszereit. A természetes kezelés ötvözi a megfelelően kiegyensúlyozott étrendet és a speciális gyógynövények használatát az immunrendszer erősítésére.
A leghíresebb parazitaellenes gyógynövények a következők:
- Édes üröm
- Fekete dió
- Mimosa pudica
- Amargosa
- Artemia annua
- Borbolya
- Sárga gentian gyökér
- Oregánó olaj
- Szegfűszeg olaj
- Grapefruit mag kivonat
- Gyömbér

A paraziták egyre gyakoribb probléma a társadalomban. A WHO adatai szerint az elmúlt 10 évben a paraziták több mint 4,5 milliárd embert fertőztek meg, ahol Európában minden harmadik ember volt. Nagyon fontos az is, hogy a parazitafertőzés korai kezelése nélkül a Lyme-kór kezelése nem hozhatja meg a kívánt eredményeket. Ezért olyan fontos a megfelelő kezelés a Lyme-kór és társfertőzéseinek kezelése előtt.

Product added to wishlist
Product added to compare.